HERDA

Herda “Harmonieus in sfeerlicht”

Frans Daniels begon samen met zijn broer met het maken van kacheltjes in de oorlog. Na de oorlog werden het lampjes en begon hij (op 13 mei 1946) met twee broers (Bertus en Joop) het familiebedrijf Herda “verlichting industrie”. De broers waren zo inventief om de materiaalschaarste van na de oorlog te omzeilen door het gebruik van koekblikken, die in de oorlog gedropt waren door de geallieerden. Zo ontstonden de eerste Herda lampen uit het gerecyclede metaal van de koekblikken.

De naam Herda is de afkorting van de achternaam van de Heer Herwaarden en de achternaam van de broers Daniels. De heer Herwaarden had de vergunning geregeld (wat na de oorlog erg moeilijk was).

Herda had drie ontwerpers in dienst Jaap Tiepel, Dirk Heyman en Margo van Dijk. Het bedrijf is klein begonnen, maar in de hoogtij dagen werkten er ruim 350 mensen die zorgden voor de productie van 2500 verlichtingwinkels in Nederland. Dat was toen 95 procent van de totale markt. Herda was destijds de grootste lampenfabrikant van Nederland. De hoofdvestiging zat in Amsterdam, verder waren er nog depots in Tilburg, Oosterwolde, Borne, en Nuth. Herda ging failliet op 24 juni 1997.

Winkelwagen
Scroll naar boven